PET/BT Çekimi Yapılan Hastalarda Kanser ve Sigara İçiciliği Arasındaki İlişki

Authors

Keywords:

Sigara içmek, kanser, PET/BT

Abstract

Sigara içimi kardiyovasküler hastalıklar ve solunum hastalıkları dışında birçok kanser gelişiminin de etiyolojik nedenleri arasında sayılmaktadır.Bu çalışmada amacımız, 18F-FDG PET/BT yapılmış olan hasta grupları içerinde sigara içiciliği ile kanser arasındaki ilişkiyi değerlendirmekti.

Yöntem: Çalışmaya 2012-2016 yılları arasında Nükleer Tıp Kliniğine 18F-FDG PET/BT çekimi için gönderilen hastalardan sigara içme ile ilgili bilgileri bulunan 2134 hasta dahil edildi. Çekim tarihinin olduğu yakın tarihe kadar en az 1 yıl süreyle sigara içmiş hastalar sigara içicisi olarak kabul edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalardan 847’si (%39,7) kadın, 1287’si (%60,3) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 59.5±13 idi. Hastaların 1952’sinde (%91,5) malign patoloji tespit edilmişken geri kalan 182 hastada maligniteye rastlanmadı. Tüm hastalar dikkate alındığında sigara içiciliği ile malignite varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı (p=0.841). Bununla birlikte alt kanser grupları dikkate alındığında akciğer, baş-boyun, mesane, prostat ve plevral kanserlerde sigara içme oranları daha yüksek olarak bulundu.  Cinsiyet ve sigara içimi arasında anlamlı farklılık vardı (p=0.0001). Erkeklerin %74,2’si sigara içiyorken, kadınlarda bu oran %15,6 idi.

Sonuç: Tüm kanser grupları birlikte dikkate alındığında her ne kadar sigara içiciliği ile kanser arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamış olmakla birlikte, akciğer, baş-boyun, mesane, prostat ve plevral kanserlerde sigara içme oranları daha yüksek olarak bulundu.

Cigarette smoking is considered among the etiological causes of many cancers besides cardiovascular diseases and respiratory diseases. In this study, our aim was to evaluate the relationship between smoking and cancer in patient groups who underwent 18F-FDG PET/CT.

Methods: Among the patients who were sent to the Nuclear Medicine Department for 18F-FDG PET/CT between 2012 and 2016, 2134 patients with information about smoking were included in the study. Patients who had smoked for at least 1 year until the date of the shooting were considered as smokers.

Results: Of the patients included in the study, 847 (39.7%) were female and 1287 (60.3%) were male. The mean age of the patients was 59.5±13. While malignant pathology was detected in 1952 (91.5%) of the patients, no malignancy was found in the remaining 182 patients. When all patients were taken into account, no statistically significant correlation was found between smoking and the presence of malignancy (p=0.841). However, when lower cancer groups were taken into account, smoking rates were found to be higher in lung, head and neck, bladder, prostate and pleural cancers. There was a significant difference between gender and smoking (p=0.0001). While 74.2% of men smoked, this rate was 15.6% for women.

Conclusion: Although there was no statistically significant relationship between smoking and cancer when all cancer groups were considered together, smoking rates were found to be higher in lung, head and neck, bladder, prostate and pleural cancers.

Published

30.05.2022

How to Cite

İMAMOĞLU, A. T., BABACAN, Özge U., & HASBEK, Z. (2022). PET/BT Çekimi Yapılan Hastalarda Kanser ve Sigara İçiciliği Arasındaki İlişki. Health Sciences Student Journal, 2(2), 40–45. Retrieved from https://ojs.healthssj.com/index.php/panel/article/view/21