C6 Glioma Hücre Hattında Glutamat Toksisitesine Karşı Sodyum Hidrojen Sülfitin (NaHS) Koruyucu Rolü
NaHS'ın Nöroprotektif Etkileri
Anahtar Kelimeler:
Glutamat, Eksitotoksisite, Sodyum Hidrojen Sülfit, C6 GliomaÖzet
Amaç: Glutamat, merkezi sinir sisteminin temel uyarıcı nörotransmitteri olup, normal sinirsel fizyolojik süreçlerde hayati bir rol oynar. Ancak, glutamatın aşırı birikimi eksitotoksisite adı verilen bir süreç aracılığıyla nöronal hasara yol açabilir. Literatürde, hidrojen sülfürün (H₂S) çeşitli nöroprotektif etkiler sergilediği bildirilmiş olmasına rağmen, glutamat kaynaklı toksisite üzerindeki etkileri henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmanın amacı, C6 glial hücre hattında sodyum hidrojen sülfürün (NaHS), glutamat eksitotoksisitesine karşı olası koruyucu etkilerini araştırmaktır.
Yöntem: C6 glioma hücreleri kültüre edildikten sonra, dört farklı grup oluşturulmuştur: (1) Kontrol grubu, (2) Glutamat grubu, (3) Sodyum Hidrojen Sülfür grubu ve (4) Sodyum Hidrojen Sülfür + Glutamat grubu. Tüm gruplarda, uygulanan tedavilerin C6 hücre hattında hücre canlılığı (XTT yöntemi) üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Bulgular: NaHS uygulamasının, glutamatın hücre canlılığını azaltıcı etkisini önleyemediği görülmüştür (p>0.05).
Sonuç: Bu bulgular, NaHS'in glutamatın neden olduğu hücresel hasara karşı nöroprotektif bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Sağlık Bilimleri Öğrenci Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.