C6 Glioma Hücrelerinde Oluşturulan Glutamat Eksitotoksisitesi Modelinde Passiflora İncarnata’nın Etkisinin Araştırılması
Anahtar Kelimeler:
C6 glioma, Passiflora incarnata, Glutamat, Oksidatif stresÖzet
Amaç: Glutamat merkezi sinir sisteminde (MSS) eksitatör özellikli birincil nörotransmitterdir ve aşırı artışı glutamat eksitotoksisitesi olarak bilinen patolojik duruma yol açmaktadır. Çarkıfelek çiçeği olarak da bilinen Passiflora incarnata (PI), sedatif, kaygı önleyici ve anti-epileptik etkileri ile öne çıkan ve terapotik olarak umut vaad eden bir bitkidir. Bu çalışmada, PI uygulanmasının C6 hücrelerinde glutamat eksitotoksisitesine karşı hücre canlılığı, total oksidan-antioksidan sistem üzerine etkisi araştırılmıştır.
Yöntem: C6-glioma hücreleri kültüre edildikten sonra; 1.Kontrol grubu, 2.Glutamat grubu, 3. Passiflora incarnata grubu, 4. Passiflora incarnata + Glutamat grubu olmak üzere 4 ayrı grup oluşturuldu. Gruplar XTT hücre canlılığı ölçümüyle nöronal sağ kalım, Total oksidatif stres (TOS) ve Total antioksidatif stres (TAS) düzeyleri açısından değerlendirildi. Veriler One-way ANOVA yöntemiyle SPSS yazılımı kullanılarak analiz edildi. İstatiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi.
Bulgular: Glutamat’ın hücre sağ kalımını azaltıcı etkisine Passiflora incarnata’nın anlamlı bir etkisi görülmedi. Glutamat eksitotoksisitesi ile artan TOS düzeylerine de PI’nın antioksitadif bir etkisi gözlenmedi. Ayrıca PI hücresel antioksidan düzeylerini de istatiksel olarak anlamlı düzeyde değiştirmedi.
Sonuç: Bu sonuçlar glutamat eksitotoksisitesinin neden olduğu hücresel hasara karşı PI’nın nöroprotektif etki göstermediğini bununla birlikte total oksidan-antioksidan sistem üzerinde de bir değişim oluşturmadığı görülmektedir.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Sağlık Bilimleri Öğrenci Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.